Laura Rubió Piqué

Professora Lectora

 Descarregar Pdf
LauraR

Dades personals

Àrea de coneixement: Nutrició i Bromatologia

Despatx: Campus ETSEA, edifici 2, planta 1, despatx 1.09

e-mail: laura.rubio@udl.cat

Tel (+34) 973 702554

Formació acadèmica

Doctora en Ciència i Tecnologia Agrària i Alimentària, per la Universitat de Lleida (2014)

Màster de Recerca en Sistemes de Producció Agroalimentària, per la Universitat de Lleida (2011)

Llicenciada en Ciència i Tecnologia dels Aliments, per la Universitat de Lleida (2010)

Diplomada en Nutrició Humana i Dietètica, per la Universitat Rovira i Virgili (2007)

Docència

Doble Grau en Nutrició Humana i Dietètica i Fisioteràpia (Campus Igualada):

Nutrició (codi 100616-I)

Bromatologia (codi 100608-I)

Avaluació de l’Estat Nutricional (codi 100640-I)

Recerca

Principals línies de recerca:

  • Millora de la qualitat i desenvolupament de productes. Desenvolupament de nous ingredients i aliments que siguin saludables i acceptats pels consumidors.
  • Desenvolupament i validació de metodologies d’anàlisis de compostos bioactius (fenols, vitamines i fibres) en ingredients i fórmules alimentaries.
  • Estudi de la digestibilitat, metabolisme i biodisponibilitat de compostos bioactius dels aliments: models in vitro de digestió i fermentació colònica, models cel·lulars, experimentació animal i estudis postprandials en humans.
  • Desenvolupament i validació de mètodes d’anàlisi de compostos bioactius i els seus metabòlits en fluids i teixits biològics.

 

Publicacions més rellevant en els últims 5 anys:

  • Calderón-Pérez, L., Gosalbes, M.J., Yuste, S., Valls, R.M., Pedret, A., Llauradó, E., Jimenez-Hernandez, N., Artacho, A., Pla-Pagà, L., Companys, J., Ludwig, I., Romero, M.-P., Rubió, L.*, Solà, R. (*corresponding author). Gut metagenomic and short chain fatty acids signature in hypertension: a cross-sectional study. (2020) Scientific Reports, 10 (1), art. no. 6436. DOI: 10.1038/s41598-020-63475-w
  • Yuste, S., Macià, A., Ludwig, I.A., Romero, M.-P., Fernández-Castillejo, S., Catalán, Ú., Motilva, M.-J., Rubió, L*. (*corresponding author). Validation of Dried Blood Spot Cards to Determine Apple Phenolic Metabolites in Human Blood and Plasma After an Acute Intake of Red-Fleshed Apple Snack. (2018) Molecular Nutrition and Food Research, 62 (23), art. no. 1800623, . Cited 2 times. DOI: 10.1002/mnfr.201800623
  • Catalán, Ú., López de las Hazas, M.-C., Piñol, C., Rubió, L.*, Motilva, M.-J., Fernandez-Castillejo, S., Solà, R. (*corresponding author). Hydroxytyrosol and its main plasma circulating metabolites attenuate the initial steps of atherosclerosis through inhibition of the MAPK pathway. (2018) Journal of Functional Foods, 40, pp. 280-291.
  • De las Hazas, M.C.L., Rubió, L., Macià, A., Motilva, M.J. Hydroxytyrosol: Emerging trends in potential therapeutic Applications. (2018) Current Pharmaceutical Design, 24 (19), pp. 2157-2179.
  • Farràs, M., Fernández-Castillejo, S., Rubió, L., Arranz, S., Catalán, Ú., Subirana, I., Romero, M.-P., Castañer, O., Pedret, A., Blanchart, G., Muñoz-Aguayo, D., Schröder, H., Covas, M.-I., de la Torre, R., Motilva, M.-J., Solà, R., Fitó, M. Phenol-enriched olive oils improve HDL antioxidant content in hypercholesterolemic subjects. A randomized, double-blind, cross-over, controlled trial (2018) Journal of Nutritional Biochemistry, 51, pp. 99-104.
  • Valls, R.-M., Farràs, M., Pedret, A., Fernández-Castillejo, S., Catalán, Ú., Romeu, M., Giralt, M., Sáez, G.-T., Fitó, M., de la Torre, R., Covas, M.-I., Motilva, M.-J., Solà, R., Rubió, L. Virgin olive oil enriched with its own phenolic compounds or complemented with thyme improves endothelial function: The potential role of plasmatic fat-soluble vitamins. A double blind, randomized, controlled, cross-over clinical trial (2017) Journal of Functional Foods, 28, pp. 285-292.
  • Catalán, Ú., Rubió, L., López de Las Hazas, M.C., Herrero, P., Nadal, P., Canela, N., Pedret, A., Motilva, M.J., Solà, R. Hydroxytyrosol and its complex forms (secoiridoids) modulate aorta and heart proteome in healthy rats: Potential cardio-protective effects (2016) Molecular nutrition & food research, 60 (10), pp. 2114-2129.
  • López de las Hazas, M.C., Piñol, C., Macià, A., Romero, M.P., Pedret, A., Solà, R., Rubió, L.*, Motilva, M.J. (*corresponding author). Differential absorption and metabolism of hydroxytyrosol and its precursors oleuropein and secoiridoids (2016) Journal of Functional Foods, 22, pp. 52-63.
  • Motilva, M.-J., Serra, A., Rubió, L. Nutrikinetic studies of food bioactive compounds: From in vitro to in vivo approaches (2015) International Journal of Food Sciences and Nutrition, 66, pp. S41-S52.
  • Mosele, J.I., Macià, A., Romero, M.-P., Motilva, M.-J., Rubió, L*. (*corresponding author) Application of in vitro gastrointestinal digestion and colonic fermentation models to pomegranate products (juice, pulp and peel extract) to study the stability and catabolism of phenolic compounds (2015) Journal of Functional Foods, 14, pp. 529-540

Altres dades d'interès

  • Investigadora post-doctoral (2015-2018) i actual col·laboradora al grup d’Investigació NFOC-SALUT (Nutrició Funcional, Oxidació i Malalties Cardiovasculars) de la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili.
  • Membre del grup de recerca Antioxidants Research Group de la Universitat de Lleida. Coordinadora de l’àrea de Nutrició. (http://www.antioxidants.udl.cat).
  • Membre del grup Antioxidants i Tecnologia de Productes Vegetals del CCNIEC (Centre Català de la Nutrició de L’Institut d’Estudis Catalans).
  • Membre del grup de recerca consolidat “Unitat de Tecnologia de Productes Vegetals” de la UdL.
  • Membre investigador d’Agrotecnio (Centre de Recerca en Agrotecnologia) formant part del grup Food Bioactive Compounds
   Darrera modificació: